• BIST 100

    10219,78%0,60
  • DOLAR

    32,22% 0,20
  • EURO

    35,14% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2470,48% 0,12
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

"TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI" İLE "SİBER ZORBALIK" KONULARI YENİ MÜFREDATTA

Millî Eğitim Bakanlığınca, temel eğitim sosyal bilgiler müfredatına "dijital vatandaşlık", "siber zorbalık", "teknoloji bağımlılığı", "Kovid-19 salgını" ve "afetler" gibi konular eklendi.

Gündem 29.04.2024 15:19:35 0
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde, öğretim programları ortak metninde yer alan bilgilere göre sosyal bilimlerde yerli ve yabancı literatür, alanın kendine özgü yapısı ve çağın gereklilikleri göz önünde bulundurularak 21. yüzyıl becerileriyle güçlü ilişkileri olan 17 alan becerisi belirlendi. Bunlar, "zamanı algılama ve kronolojik düşünme", "kanıta dayalı sorgulama ve araştırma", "tarihsel empati", "değişim ve sürekliliği algılama", "sosyal katılım", "girişimcilik", "mekansal düşünme", "coğrafi sorgulama", "coğrafi gözlem ve saha çalışması", "harita", "tablo, grafik, şekil ve diyagram", "mantıksal muhakeme", "felsefi sorgulama", "felsefi muhakeme", "felsefi düşünce ortaya koyma", "eleştirel sosyolojik düşünme", "tarihsel sorun analizi ve karar verme" becerileri olarak sıralandı.
 
Sosyal bilgiler dersi yeni öğretim programının geliştirilme sürecinde köklü bir anlayış değişikliğine gidildi. Öğretim programında öğrencilerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgiler uygun zihinsel becerilerle bütünleştirildi, bilgi ve becerinin bir arada yansıtıldığı öğrenme hedefi olarak şekillendirildi.
 
Program, bireye toplumsal konularda ihtiyaç duyduğu becerileri kazandırmak amacıyla, sosyal bilimlerin bakış açısı ve disiplinler arası bir anlayışla beceri örgüsü temelli öğretim programı modeline uygun bir şekilde tasarlandı.
 
Programda yer alan konularda yatayda ve dikeyde bütünlük sağlandı. Yatayda yer alan konular öğrencinin yaşadığı çevre, yaşadığı il, ülke ve küresel bağlamda ele alınırken dikeyde ilkokul düzeyinde hayat bilgisi, insan hakları ve vatandaşlık; ortaöğretimde ise tarih ve coğrafya dersleriyle bütünlük sağlandı. Bu bütünlük sağlanırken konu tekrarından kaçınıldı ve uygun becerilerle birleştirilerek öğrenme hedefleri oluşturuldu.
 
Değişiklikler
Sosyal bilgiler müfredatına "teknoloji ve sosyal bilimler" teması eklendi. Böylelikle teknoloji kavramı yalnızca sosyal bilimler ve toplumsal yaşamla ilişkisi bağlamında ele alındı. Ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin kültürel etkileşimdeki rolü, vatandaşlık haklarının kullanımında dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin etkileri gibi konular üzerinde duruldu.
 
"Üretim, dağıtım, tüketim" teması yerine öğrencinin bir ürünün üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerini sebep sonuç bağlamında incelemesinin önemli olduğu düşüncesinden yola çıkılarak "hayatımızdaki ekonomi" teması eklendi.
 
"Ortak Mirasımız" öğrenme alanında oyun ve oyuncak tarihi, aile tarihi, ortak kültürel mirasımız, Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerindeki sosyal yaşam, Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin ortak kültürel mirasa katkıları üzerinde duruldu.
 
Osmanlı Devleti'nin bir cihan devleti olmasındaki politikalar müfredatta
Türkistan coğrafyasında kurulan ilk Türk devletlerinin medeniyete katkılarına, İslamiyet'in kabulüyle Türk sosyal ve kültürel hayatında yaşanan değişimlere, Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecine, Osmanlı Devleti'nin bir cihan devleti hâline gelmesinde etkili olan politikalara, değişen dünya dengeleri karşısında Osmanlı Devleti'nin uygulamaya koyduğu yeniliklere ve Osmanlı kültür ve medeniyetine değinildi.
 
"Yaşayan Demokrasimiz" öğrenme alanında, Millî Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türk milletinin gösterdiği toplumsal dayanışmaya, cumhuriyetin hayata katkılarına, Cumhuriyet ve demokrasinin temel niteliklerine, demokrasi ve cumhuriyet kavramı arasındaki ilişkiye, demokratik katılımın önemine, etkin vatandaşın özelliklerine, toplumsal sorunlara temel hak ve sorumluluklar çerçevesinde çözüm üretilmesine, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yönetim yapısına, ülkede demokrasinin geçmişten günümüze gelişimine ve bu süreçte karşılaşılan sorunlara değinildi.
 
Türk kültürünün yaşadığı geniş coğrafya yeni müfredatta
Yeni müfredatla öğrencilerin Türk kültürünün yaşadığı geniş coğrafya hakkında fikir edinmeleri sağlanacak. Verilen yazılı ve görsel kaynaklardan (Türk Devletler Teşkilatı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) yararlanılarak ülkenin Türk devlet ve topluluklarıyla yaptığı kültürel işbirlikleri ele alınacak.
 
"Millî bilinç" konularına ağırlık verildi
Yeni programda, öğrencilerde "millî bilinç" ve "vatan sevgisi" oluşturmak amacıyla millî konulara daha fazla yer verildi. Öğrenciler, "hayatımızda ekonomi" isimli öğrenme alanındaki derslerde ise millî kalkınma hamlelerini neden ve sonuçlarıyla yorumlayacaklar. Öğrenciler, yazılı ve görsel kaynaklar üzerinden Atatürk döneminde gerçekleştirilen sanayi hamlelerine odaklanacaklar. 1961 devrim arabası, ayrıca yakın zamanda hayata geçirilen milli kalkınma hamleleri, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Bilişim Vadisi, yerli Kovid aşısı TURKOVAC, ilk yerli otomobil TOGG, savunma sanayi projeleri, millî kalkınmada etkili olan araştırma geliştirme çalışmalarıyla inovasyon süreçlerinden örnekler verilecek.
 
Ülkenin deniz yetki ve çıkar alanlarındaki hak ve menfaatlerini koruma ve savunma noktasında Mavi Vatan'ın Adalar Denizi, Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Denizi sınırları açısından ülkenin jeopolitiğindeki önemine yer verilecek. Vatanseverlik değeri kapsamında ülke varlıklarını korumanın ve bağımsız bir devlet olmanın önemi vurgulanacak.
 
Millî kalkınma hamlelerinin toplumsal ve ekonomik etkilerinin niteliği, yeni kalkınma hamlelerini harekete geçirmesi açısından değerlendirilmesi sağlanacak. Bu süreçte TEKNOFEST örneği verilecek.
 
Ayrıca öğrencilere Millî Mücadele, terör, darbe, afet, bilim, sanat ve spor gibi konularda yaşananlara yönelik yazılı ve görsel kaynaklardan örnekler sunulacak. Soru cevap tekniğiyle bu durumlar karşısında Türk toplumunun gösterdiği tutum ve davranışlara ilişkin tahminler yapılacak. Müfredatta, Türk toplumunun milli meseleler karşısındaki tutumu, ülkenin Türk dünyasıyla kültürel iş birlikleri, bölgesel ve küresel sorunların çözümünde ülkenin rolü, ülkenin milli kalkınma hamlelerinin neden ve sonuçları gibi konulara yer verildi.
 
Mete Gazoz, Alper Gezeravcı, Kadın Millî Voleybol Takımı müfredatta
Yeni programla, sorumluluk değeri üzerinde durularak topluma yönelik görev bilinci oluşturulacak. Müfredatta, 15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye Kadın Millî Voleybol Takımı'nın dünya şampiyonluğu, Erkek Ampute Futbol Millî Takımı'nın dünya şampiyonluğu, Mete Gazoz'un okçulukta olimpiyat ve dünya şampiyonluğu, Sümeyye Boyacı'nın yüzmede dünya şampiyonluğu, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu gibi önemli isimlere yer verildi.
 
Millî Mücadele Dönemi'nde Türk milletinin millî birlik ve beraberlik ruhu ile 15 Temmuz darbe girişiminde Türk milletinin millî birlik ve beraberlik ruhu karşılaştırılarak bu dönemdeki tutum ve davranışlardaki benzerlik ve farklılıklar tespit edilecek.
 
Küreselleşmenin etkileri yeni müfredatta
Ayrıca, küreselleşmenin insan ve toplum hayatına etkileri Kovid-19 salgını özelinde ele alınacak. Bu salgının bireysel, toplumsal ve küresel etkilerine değinilerek öğrencilerin küreselleşme kavramını somutlaştırmaları sağlanacak. Afetlerin etkilerini azaltmak için neler yapılabileceği üzerine bir sınıf tartışması başlatılacak. Afetlerin etkilerini azaltmanın en temel unsurlarından birisinin doğayı tanımak ve doğa-insan etkileşimini anlamak olduğu vurgulanarak, insanların alması gereken sorumluluklar üzerinde durulacak.
 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) hazırladığı raporlardan da yararlanılarak afetlere hazırlıklı olmanın önemi üzerinde durulacak. Afetlerin etkilerinden korunmak için yaşanılan yerin afetlere nasıl hazırlıklı hale getirilebileceğine ilişkin öğrencilerin fikirleri alınacak. Afet hazırlıklarına yönelik örnekler incelenerek öğrencilerin duyarlılık değeri bağlamında afet bilinci geliştirmeleri desteklenecek. Daha sonra öğrencilerden afet öncesi, sırası ve sonrası yapılması gerekenlere ilişkin acil durum aile planı hazırlamaları istenecek. Yeni müfredatta, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler de yer aldı.
 
Dijital vatandaşlık müfredata girdi
Öğrencilerin bilgi teknolojileri ve dijital vatandaşlık alanlarında ihtiyaç duyacakları yeni konular da programa eklendi. E-devlet, e-nabız, e-okul, EBA uygulamalarının bireylere sunduğu hizmetler ile ilgili haberler dijital kaynaklardan incelenerek haklarla ilişkilendirilecek. Teknolojinin insan hayatına etkisiyle ilgili örnek olay veya hikayeler incelenecek. Öğrencilerin örnek olaylardan ve kamu hizmeti sunan dijital uygulamalara yönelik incelemelerden hareketle dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin hakların kullanımına etkileri hakkında sorular sormaları sağlanacak.
 
Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin e-devlet, e-nabız, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) hizmetleri gibi olumlu etkilerine ve siber zorbalık, kişisel verilerin güvenlik ve gizliliğinin tehlikeye girmesi gibi olumsuz etkilerine dair verilen kaynaklar grup çalışmasıyla incelenerek öğrencilerin konuya ilişkin bilgi toplamaları sağlanacak. Bu aşamada mahremiyet değerine değinilerek sosyal medyada kişisel bilgi, belge ve fotoğraflarının erişilebilirliğini sınırlamanın ve kişisel bilgilerinin yer aldığı dijital araçları bilinçli ve güvenli bir şekilde kullanmanın önemi yaşanmış örnekler üzerinden açıklanacak.
 
Ayrıca teknoloji kullanımının bağımlılığa dönüşmemesi için kontrollü kullanılması gerektiği vurgulanarak, sağlıklı yaşam değeri üzerinde durulacak. Öğrencilerin, vatandaşlık haklarının kullanımında dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin olumlu ve olumsuz yönlerini, münazara tekniğini kullanarak, güncellik ve bilimsellik açısından değerlendirmeleri sağlanacak.

Ankara,Milli Eğitim Bakanlığı
belediye365.com

Bakan Işıkhan, SERÇEV ve İŞKUR’dan Yararlanan Engelli Bireylerle Bir Araya Geldi

AFET VE ACİL DURUMLARDA ÇOCUK HAKLARI VE EĞİTİMİ PROJESİ TANITILDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TOBB Genel Kurulu'nda Konuştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı'nı Tanıttı

Sosyal Medya Paylaşımı Polisleri Harekete Geçirdi

2 YILDA 2 MİLYONA YAKIN YOLCU

Sahil Güvenlik Ekiplerinden Nefes Kesen Tatbikat

Hakkari İl Jandarma Komutanlığı Engelliler Haftası'nda Özel Eğitim Okulu Öğrencilerini Misafir Etti

MAHZEN-46 Operasyonunda 3 Organize Suç Örgütü Çökertildi

POLHANE Projesi İle Vatandaşlar Bilgilendiriliyor

BAKAN YARDIMCISI ŞAMLIOĞLU, ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI DERNEKLERİNİN TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, Engelliler Haftası Kapsamında Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileriyle Buluştu

4 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Gerçekleştirilen “BOZDOĞAN-38” Operasyonlarında 56 Şüpheli Yakalandı

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KATILIMIYLA KUTLANDI

Ticaret Bakanı Bolat, "Trade Winds Europe/Eurasia" Forumunda Konuştu

62 İlde FETÖ Tarafından Devletin Farklı Kademelerine Yerleştirilmesi Planlanan Şahıslara Yönelik “KISKAÇ-15” Operasyonlarında 544 Şüpheli Yakalandı

"MAHZEN-44" ve "MAHZEN-45" Operasyonlarında 21 Şüpheli Yakalandı

“12 MAYIS ULUSLARARASI BİTKİ SAĞLIĞI GÜNÜ” KUTLAMASI VE “KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BİTKİ SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ" ÇALIŞTAYI YAPILDI

TÜRKÇE BECERİLERİNİ ÖLÇEN İZLEME ARAŞTIRMASI TAMAMLANDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş’tan uluslararası topluma “Gazze” mesajı

Bakanımız Göktaş, Mühendis Kızlar İstanbul Buluşması ve FSMVÜ Otizm Protokolü İmza Töreni’ne Katıldı

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, ANKARA ATATÜRK LİSESİNİ ZİYARET ETTİ

Afetlerde Yerli ve Milli Arama Kurtarma Cihazları Kullanılacak

BAKAN YUMAKLI, ULUSLARARASI TARIM TEKNOLOJİLERİ FESTİVALİ'NDE GENÇ GİRİŞİMCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

HERKES İÇİN HAREKETLİLİK UYGULAMASI BU YIL HAYATA GEÇİYOR

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ İLE BAKANLAR TEKİN, TUNÇ VE YERLİKAYA'DAN ÖĞRETMENLERE ZİYARET

TÜRKİYE'NİN İLK GÜZEL SANATLAR MÜZİK İLKOKULU VE ORTAOKULUNA BAŞVURULAR BAŞLADI

Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş: “Mayıs ayına ilişkin toplam 4,8 milyar TL tutarındaki yaşlı aylığı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, Asya Kadın Formu Açılış Töreni'nde Konuştu:

Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş TRT Haber Canlı Yayına Katıldı

Yükleniyor

 Uludağ'da kaybolan dağcı 7 saatlik çalışma ile bulundu

'Tosuncuk' için Kiev'de aranıyor ilanı! Ödül 350 bin dolar

Türkiye'den ülkesine dönen Suriyeli sayısı açıklandı

Kayıp olan adamın 7 evlilik yapan eşi hakkında tüyler ürperten iddia

Hac kayıtları başlıyor

Pençe-3 Harekatı’nda 1 asker şehit düştü

Bir ülke daha Türkiye’ye vizeyi kaldırdı

2 bin 330 kişi gönüllü askerlik için başvurdu!

Son gün yarın! 700 personel alınacak

Münbiç'te 1 şehit, 8 yaralı!

Balkondan bakan kişi 5 aylık bebeğin üzerine düştü: 2 ölü

 ABD’de Trump destekçilerinin Kongre binası baskını: 4 ölü, 52 gözaltı

Covid-19 aşısını olduktan 2 saat sonra hayatını kaybetti

Covid-19 hastalarını öldüren doktorun hastanesinde Türk hastada hayatını kaybetmiş

Hindistan’da inşaat halindeki fabrikanın duvarı çöktü: 6 ölü, 10 yaralı

Fiyatıyla dudak uçuklatan çini

Pakistan'da 5 katlı bina çöktü: 1 ölü, 10 yaralı

Rusya’da askeri helikopter düştü: 4 ölü

Almanya’da cami kapısına domuz kafası asıldı

Irak’ta ekmek fırınında yangın: 4 ölü

Serbest piyasada altın fiyatları

Selçuk’un gözbebeği Efes Tarlası Yaşam Köyü açılıyor

Süt üreticisi, sanayicisi ve yem üreticisi Süt Zirvesi’nde buluşuyor

TVHB Başkanı Eroğlu: “Destekler sadece üreticiye belli miktardaki paralar şeklinde dağıtılmamalı, ekonomik analiz yapılmalı”

Bakan Elvan: “İlk çeyrekteki yüzde 7’lik büyümenin yüzde 56’sı net dış talep ve yatırımlardan geldi”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Yüzde 7 büyüme memnuniyet verici, hizmetler sektörüne destek sürmeli”

OYAK Yatırım’ın halka arzı onaylandı

Bakan Muş: “Ülkemiz 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: "İhracatımız, büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Ülkemiz 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü."

Kendine özgü aroması ve rengiyle ünlü Buldan çileğinde hasat başladı

WhatsApp'tan geri adım! Gizlilik sözleşmesi ertelendi

 Whatsapp’ın durumu diğer uygulamalara da ders olmalı

WhatsApp, kullanıcılarını kaybediyor

2020’nin en çok indirilen sosyal medya uygulamaları belli oldu

Bayraktar Mini İHA, daha gelişmiş haliyle geri döndü

Samsung üçe katlanan telefon geliştirecek

İPhone 12 ve iPhone 12 Pro Türkiye’de ön siparişe açıldı

Yerli solunum cihazı Türkiye’ye 90 milyon dolar kazandırdı

Yerli otomobilin yerlilik oranı açıklandı

PlayStation 5 oyun yükleme süreleri test edildi

Sweden bitter nedir? Faydaları nelerdir?

PARAPHRASING HİZMETİ

Romantik Teknede Nişan Organizasyonu

Büyük Beden Pantolon

Ev Yapımı Domates Salçası Fiyatı İçin Semiz Zeytin

Eve Doktor Hizmeti

4 Eksen CNC Torna – Schnitzer Makine

Siğillerden Kurtulabilirsiniz

Özel Kız Yurtları Ankara

Vakumlu Taşıma Sistemleri İle Pratik Kolaylık

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16