• BIST 100

    10739,60%0,90
  • DOLAR

    32,18% 0,04
  • EURO

    34,98% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2515,20% 0,22
  • Ç. ALTIN

    4013,31% 0,00

YENİ MÜFREDATTA "TARİH" EĞİTİMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Millî Eğitim Bakanlığınca kamuoyunun görüşüne açılan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağında, "bilgi aktarımı" odaklı öğretimden "tarihsel düşünme becerilerini" merkeze alan tarih öğretimine geçildi.

Gündem 30.04.2024 14:54:37 0
YENİ MÜFREDATTA
Yeni müfredatla birlikte, liselerde haftada iki ders saati olarak okutulan tarih dersi programında, insanı ve onun faaliyetlerini "geçmiş-bugün-gelecek" bağlamında anlamlandırabilmek için gerekli bilgi, beceri ve değerlerle donanmış "tarih okuryazarı" bireyler yetiştirmek amaçlandı.
 
Bunların yanı sıra tarih dersi aracılığıyla öğrencilerin Türk milletinin insanlığa katkılarına dair kanıtlar göstermeleri, Türk tarihini ve kültürünü oluşturan temel öge ve süreçleri açıklamaları, millî kimliğin oluşum sürecini çözümlemeleri, medeniyetin dayandığı millî ve manevi değerleri davranışlarına yansıtmaları ve insanlığın ortak mirasının korunmasında ve yaşatılmasında duyarlılık göstermeleri hedeflendi.
 
Lise 12. sınıflardaki T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının temel amacı, Türk milletinin yakın tarihte gösterdiği millî birlik, beraberlik ve dayanışmayı kavrayarak Türk inkılabının ruhunu ve amaçlarını geliştirecek bilgi, beceri ve değerlere sahip bireyler yetiştirmek olarak yer aldı.
 
Ders aracılığıyla öğrencilerin Atatürk'ün kişilik özelliklerini ve yeteneklerini örnek almaları, Atatürk'ün ve Türk milletinin insanlığa katkılarına dair kanıtlar göstermeleri, Millî Mücadele'nin ve Türk inkılabının anlamını ve önemini yorumlamaları, Türk modernleşmesi ile Atatürk ilke ve inkılapları arasındaki ilişkiyi çözümlemeleri, Türkiye'nin jeopolitik önemini bölgesel ve küresel etkileri açısından değerlendirmeleri hedeflendi.
 
"Tarihsel analiz ve yorum" becerileri de geliştirilecek
Tarih dersi ile T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının geliştirilme sürecinde köklü bir anlayış değişikliğine gidildi.
 
Bu doğrultuda, programlarda bireyin hem kendi yaşamıyla hem de içinde yaşadığı toplumla ilişkisini dikkate alan bir yapı oluşturuldu.
 
Beceri temelli tarih öğretimi kapsamında zamanı algılama ve kronolojik düşünme, kanıta dayalı sorgulama ve araştırma, tarihsel empati, değişim ve sürekliliği algılama ile tarihsel analiz ve yoruma yer verildi.
 
"Sosyal tarih" yeni müfredatta
Beceri temelli öğretimin etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi adına öğretim programlarında sadeleştirmeye gidildi. Siyasi ve askerî tarih konularının yanı sıra "insanı" öne çıkaran sosyal tarih konuları da içeriğe dâhil edildi.
 
Böylece öğrencilerin tarihte insan faktörünü ve sosyal tarih çalışmalarının önemini kavramaları, tarihte meydana gelen kültür ve medeniyete ilişkin konuların yanı sıra afet, salgın ve göç gibi sosyal hayata dair konuları öğrenmeleri, bugünün dünyasının köklerinin geçmişte olduğunu öğrenirken diğer yandan tarihsel olayların geleceği inşa ettiğinin farkına vararak geçmiş, günümüz ve gelecek arasında köprü kurmaları hedeflendi.
 
"Dijital tarih" yaklaşımı geldi
Tarih dersi ile T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programlarının geliştirilme sürecinde dikkate alınan unsurlardan biri, güncel teknolojik ve bilimsel gelişmeler oldu.
 
Programlarda "dijital tarih" yaklaşımına yer verildi, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni tarihsel bilgi ve bulgular da içeriğe yansıtıldı.
 
Öte yandan, öğretme-öğrenme uygulamalarında çevrim içi ortamların kullanımına da önem verildi. Öğretme-öğrenme ile ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin kurgulanmasında tarih eğitimine yönelik güncel araştırmaların ortaya koyduğu birikim dikkate alındı.
 
Buna ek olarak örnek olay ve metinler üzerinden konularla değerler ilişkilendirildi, özellikle Türk-İslam medeniyetinin temel referansları olan milli ve manevi değerlerin uygulamalı olarak verilmesi de yer aldı.
 
"Tematik yaklaşım" ve "eş zamanlı bakış açısı" 
Tarih ve T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin öğretim programları sosyal bilimlerin bakış açısı ve disiplinler arası bir anlayış ile hazırlandı. Programın içeriği oluşturulurken coğrafya, ekonomi, felsefe, hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji gibi disiplinlerden yararlanıldı. Öte yandan, programlarda tarih konuları belirlenirken tematik yaklaşım benimsendi, tema içeriklerinin oluşturulmasında ise kronoloji esas alındı. Ayrıca öğrenme hedeflerinin öğretme-öğrenme uygulamaları bölümü yapılandırılırken uygun olan içerikler eş zamanlı bir bakış açısıyla ele alındı. Tarihin dönemsel gelişimi esas alınarak önemli kırılma noktaları belirlendi ve içerik buna göre yapılandırıldı.
 
Tarih dersi öğretim programının içerik çerçevesi oluşturulurken ortaöğretimdeki tarih dersine altyapı oluşturulması ve öğrencilerin hazır bulunuşluk (temel eğitimde kazandığı bilgi, beceri ve değerler) düzeylerinin tespit edilebilmesi için hayat bilgisi dersi öğretim programı, sosyal bilgiler dersi öğretim programı ile 8. sınıf T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının içerikleri dikkate alındı.
 
Lise T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı geliştirilirken ise 8. sınıfta okutulan aynı dersin öğretim programı temel alındı.
 
Bütüncül anlayış doğrultusunda ortaöğretim programı öğrenme hedefleri ve içerik çerçevesi oluşturulurken ön öğrenmelere dikkat edildi.
 
Konu içeriği yakın tarihe kadar getirilerek güncel yaşamla ilişkilendirildi. Öte yandan, programda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı ile Türk inkılabı ve Atatürkçülük konuları yeniden yapılandırıldı.
 
Buna göre, programda öğrencilerin rol modeli almaları için Atatürk'ün kişilik özellikleri üzerinde duruldu. Millî Mücadele'nin başlangıcından Atatürk'ün vefatına kadar geçen süreçte meydana gelen olaylar bütüncül bir bakış açısıyla sunuldu, Türk İnkılabı ve Atatürkçülük konuları Türk modernleşmesi kapsamında değişim ve sürekliliği esas alan bir anlayışla verildi.
 
"Tarihçilerin çalışma yöntemleri" yeni müfredatta
Programlarda tarihsel bilginin üretim sürecinde kullanılan "konu veya sorun belirleme, kaynaklardan bilgi toplama, kaynağı inceleme, kaynağı sorgulama, kaynağı yorumlama, kanıta dayalı ürün oluşturma" aşamaları ve bunlara yönelik etkinlikler yer aldı.
 
Böylelikle öğrencilerin örnek araştırmalar üzerinden tarihçilerin çalışma yöntemlerini algılamalarına ve tarihçilik becerilerini kazanmalarına çalışıldı.
 
"Terim ve kavramların aslına uygun bir şekilde kullanımı"
Programlarda anakronik ve bilimsel hata barındıran terim ve kavramların kullanımından vazgeçildi. Bu bağlamda "Orta Asya" yerine "Türkistan", "Tehcir Kanunu" yerine "Sevk ve İskan Kanunu" gibi terim ve kavramlara programlarda yer verildi.
 
Bununla birlikte Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması birlikte işlendi, güncel konular çerçevesinde Türkiye'nin deniz jeopolitiği ve Mavi Vatan ile Türkiye'nin kültürel diplomasi faaliyetleri de ele alındı.
 
"Kültür ve medeniyet odaklı konular" tarih müfredatında
Yayınlanan taslak tarih programında, öğrencilerin Türk milletinin insanlığa katkılarından yola çıkarak millî ve manevi değerleri davranışlarına yansıtmalarına, insanlığın ortak mirasının korunmasında ve yaşatılmasında duyarlılık göstermelerine odaklanıldı.
 
Örneğin, Türkistan'dan Türkiye'ye uzanan süreçte Türk-İslam medeniyetinin bilim, kültür, eğitim ve sanat alanlarındaki gelişmeleri, Anadolu'nun Türkleşme ve İslamlaşma sürecine etkisi, Osmanlı Devleti'nin ilim ve irfan geleneğinin oluşmasında şehir, kurum ve şahsiyetlerin etkileri ve Osmanlı Devleti'nin insanlık tarihine katkıları gibi başlıklar yer aldı. Böylece öğrencilerin Türklerin en eski zamanlardan itibaren dünya medeniyetindeki yerini ve önemini daha somut ve anlaşılır bir şekilde öğrenmeleri hedeflendi.
 
Tarih dersi öğretim programı her sınıf düzeyinde üçer üniteden oluşturuldu. Bu bağlamda 9. sınıf düzeyinde "geçmişin inşa sürecinde tarih" ile "Eski Çağ ve Orta Çağ" medeniyetleriyle bağlantılı konulara odaklanıldı.
 
10. sınıf düzeyinde, "Türklerin Anadolu'yu yurt edinmeye başlaması" ile "Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ve cihan devleti haline gelmesi"ne ilişkin konulara yer verildi. 11. sınıf düzeyinde ise "1683-1789 yılları arasında değişen dünya dengeleri karşısında Osmanlı", "1789-1908 yılları arasında dönüşüm sürecindeki Osmanlı" ile "1908-1918 yılları arasında savaşlar sarmalında Osmanlı" konuları ele alındı.
 
Lise 9. sınıf düzeyinde daha çok metodoloji ve genel tarih konuları işlenirken, 10 ve 11. sınıflarda Selçuklular ve Osmanlı tarihi konuları üzerinden bir kurgulama yapıldı.
 
Önceki programdan farklı olarak 11. sınıf içeriğine, Birinci Dünya Savaşı öncesinden Millî Mücadele'ye kadar olan süreç de dâhil edilerek Osmanlı tarihi konuları 10 ve 11. sınıfta verildi.

"Kıbrıs sorunu, Pontus ve Ermeni iddialarının asılsızlığı ile Filistin meselesi" de yeni müfredatta
T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programına göre öğrenciler, 2. Dünya Savaşı'nın neden ve sonuçlarını siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamda sınıflandırma yetisi edinecek, savaş sonrasında Soğuk Savaş Dönemi'nin başlaması, Birleşmiş Milletler ve IMF'nin kuruluşu, siyonist hareketler, Filistin meselesi ve sömürgeciliğin şekil değiştirmesi hususlarını kendi cümleleriyle ifade edebilecek.
 
Yeni müfredatta, Soğuk Savaş Dönemi'nin başlaması, Birleşmiş Milletler ve IMF'nin kuruluşu, Filistin Meselesi ve sömürgeciliğin şekil değiştirmesi konularına da yer verilecek; Kıbrıs sorunu, Pontus ve Ermeni iddialarının asılsızlığı gibi konularla ilgili kitaplar okuma listesine dâhil edilecek.
 
Öğrenciler, örnek metin ve olaylardan hareketle siyonist faaliyetleri ve Filistin meselesini hakkaniyetli davranmanın önemi bakımından değerlendirecek. Öğrencilerden 2. Dünya Savaşı'nın neden ve sonuçlarını değerlendirilebilmeleri amacıyla verilen neden-sonuç formunu doldurmaları istenecek. Öğrenciler, Soğuk Savaş Dönemi'nin başlangıcından itibaren Türkiye'deki siyasi gelişmelerin gösterildiği infografiği inceleyebilecek.
 
Zenginleştirme etkinliklerinde öğrencilerin Kore Savaşı'nda Türkiye'nin katkısını konu edinen bir film seyretmeleri, savaşın gelişimi ile ilgili araştırma yapmaları ve Türkiye'nin savaşa katılımına ilişkin tarihsel akış şeması oluşturmaları sağlanabilecek.
 
Öğrencilerden Kıbrıs sorununa ilişkin yazılı ve görsel kaynakları inceleyerek Birleşmiş Milletler, Ada'daki Türklerin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan uğradıkları haksızlıkları ortaya koyan bir rapor hazırlamaları istenebilecek.
 
"Kavram ve beceri değer öğretiminde farklı anlayışlar" yeni müfredatlarda
Programlarda, kavram öğretimi yapılırken öğretme-öğrenme uygulamalarında öğrenme hedeflerine ve öğrenci özelliklerine uygun olarak kavram haritası, kavram ağı, anlam çözümleme tablosu, kavram bulmacası, kavram karikatürü ve kavramsal değişim metni gibi materyallerin kullanılması istendi.
 
Becerilerin kazandırılması sürecinde öğrenci merkezli etkinlikler ve sunumların önemsendiği programlarda, alan becerileri ve kavramsal becerilerin yanı sıra sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve okuryazarlık becerileri bütünleşik ve etkin bir şekilde ele alındı. Öğretme-öğrenme uygulamalarında, bunların öğretmenler tarafından nasıl kullanılacağına yönelik örneklemelere gidildi.
 
Değer öğretimi kapsamında konu içerikleriyle değerler bütünleştirildi. Değerlerin edinim sürecinde değer telkini, değer açıklama, değer analizi, ahlaki ikilem, eylem öğrenme ve gözlem yoluyla öğrenme gibi yaklaşımlardan yararlanılması gerektiği belirtildi.
 
Okullarda "bilim şölenleri" ile "sosyalfest" etkinlikleri yapılacak
Programlarda, her sınıf düzeyinin son öğrenme çıktısı "kanıta dayalı sorgulama" ve "araştırma becerisi"nin tüm aşamalarının kullanıldığı bir yapıda düzenlendi.
 
Öğrencilerin, öğretmenleri rehberliğinde araştırma raporları hazırlamaları ve yıl sonu faaliyetlerine temel oluşturacak uygulamaların yapıldığı panel, seminer, bilim şöleni, proje fuarı, sosyalfest gibi etkinliklerle sunmaları istendi.

Ankara,Milli Eğitim Bakanlığı
belediye365.com

2024 YILI ABİDE UYGULAMASI VE DÖRT BECERİDE TÜRKÇE DİL SINAVI UYGULAMASI TAMAMLANDI

BAKAN URALOĞLU, İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ’Yİ ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ

KARAYOLLARI 100. YIL KÜTÜPHANESİ AÇILDI

Ticaret Bakanı Bolat, Malili Mevkidaşı Diallo ile Görüştü

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ADLİ YARGI VE İDARİ YARGI KURA TÖRENİ'NDE KONUŞTU

ADALET BAKANI TUNÇ, ADLİ YARGI VE İDARİ YARGI KURA TÖRENİ'NE KATILDI

Amasya’da Komandolara Arama-Kurtarma Eğitimi

Sahil Güvenlik Botları Ziyarete Açıldı

Okul Bahçelerine Kurulan Balon Park İle Öğrenciler Neşeleniyor

Kahramanmaraş'taki Denetimlerde Artık Cayrokopter de Kullanılıyor

KOOP-DES 2024 Yılı İlk Destekleri Açıklandı

Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş: “Mayıs ayına ilişkin 878 milyon TL Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesi yaptık”

14 ilde Göçmen Kaçakçılığı Organizatörlerine Yönelik Düzenlenen “KALKAN-22” Operasyonlarında; 40 Göçmen Kaçakçılığı Organizatörü Yakalandı

BAKAN YUMAKLI’DAN GENÇ VE KADIN ARICILARA MÜJDE

AFAD "100 Bin Arama Kurtarma Personeli" Hedefiyle Kars'ta Gönüllü Yetiştiriyor

YHT’LERLE DÜNYA’NIN ETRAFINDA 2003 TUR!

BAKAN TEKİN'DEN "19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI" MESAJI

“NARKOÇELİK-17” Operasyonlarında 1 Ton 23 Kilogram Metamfetamin Ele Geçirildi

Jandarma Geleceğin Mucitlerini Yalnız Bırakmadı

ILISU BARAJI, 4 YILDIR ÜLKEYİ AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR

BAKAN TEKİN, "ORİJİNAL ATATÜRK PORTRESİ SERGİSİ"NİN AÇILIŞINA KATILDI

Sibergöz-39 Operasyonlarında 74 Şüpheli Yakalandı

Adana Merkezli 4 İlde Düzenlenen AYAR-3 Operasyonunda 50 Milyon TL Değerinde Sahte Altın Ele Geçirildi

OSMANİYE’YE HIZLI TREN GELECEK

GENÇLİK BAYRAMI’NDA TRENLER ÜCRETSİZ

GENÇLİK BAYRAMI’NDA TRENLER ÜCRETSİZ

ÖĞRETMENLER, YAZ DÖNEMİ MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMINA İSTEDİKLERİ İLLERDE KATILABİLECEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş: “Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık"

ADALET BAKANI TUNÇ, SAKARYA'DA "3. İŞ HUKUKU DEĞERLENDİRME SEMPOZYUMU"NA KATILDI

BAKAN YUSUF TEKİN, İL VE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Yükleniyor

 Uludağ'da kaybolan dağcı 7 saatlik çalışma ile bulundu

'Tosuncuk' için Kiev'de aranıyor ilanı! Ödül 350 bin dolar

Türkiye'den ülkesine dönen Suriyeli sayısı açıklandı

Kayıp olan adamın 7 evlilik yapan eşi hakkında tüyler ürperten iddia

Hac kayıtları başlıyor

Pençe-3 Harekatı’nda 1 asker şehit düştü

Bir ülke daha Türkiye’ye vizeyi kaldırdı

2 bin 330 kişi gönüllü askerlik için başvurdu!

Son gün yarın! 700 personel alınacak

Münbiç'te 1 şehit, 8 yaralı!

Balkondan bakan kişi 5 aylık bebeğin üzerine düştü: 2 ölü

 ABD’de Trump destekçilerinin Kongre binası baskını: 4 ölü, 52 gözaltı

Covid-19 aşısını olduktan 2 saat sonra hayatını kaybetti

Covid-19 hastalarını öldüren doktorun hastanesinde Türk hastada hayatını kaybetmiş

Hindistan’da inşaat halindeki fabrikanın duvarı çöktü: 6 ölü, 10 yaralı

Fiyatıyla dudak uçuklatan çini

Pakistan'da 5 katlı bina çöktü: 1 ölü, 10 yaralı

Rusya’da askeri helikopter düştü: 4 ölü

Almanya’da cami kapısına domuz kafası asıldı

Irak’ta ekmek fırınında yangın: 4 ölü

Serbest piyasada altın fiyatları

Selçuk’un gözbebeği Efes Tarlası Yaşam Köyü açılıyor

Süt üreticisi, sanayicisi ve yem üreticisi Süt Zirvesi’nde buluşuyor

TVHB Başkanı Eroğlu: “Destekler sadece üreticiye belli miktardaki paralar şeklinde dağıtılmamalı, ekonomik analiz yapılmalı”

Bakan Elvan: “İlk çeyrekteki yüzde 7’lik büyümenin yüzde 56’sı net dış talep ve yatırımlardan geldi”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Yüzde 7 büyüme memnuniyet verici, hizmetler sektörüne destek sürmeli”

OYAK Yatırım’ın halka arzı onaylandı

Bakan Muş: “Ülkemiz 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: "İhracatımız, büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Ülkemiz 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü."

Kendine özgü aroması ve rengiyle ünlü Buldan çileğinde hasat başladı

WhatsApp'tan geri adım! Gizlilik sözleşmesi ertelendi

 Whatsapp’ın durumu diğer uygulamalara da ders olmalı

WhatsApp, kullanıcılarını kaybediyor

2020’nin en çok indirilen sosyal medya uygulamaları belli oldu

Bayraktar Mini İHA, daha gelişmiş haliyle geri döndü

Samsung üçe katlanan telefon geliştirecek

İPhone 12 ve iPhone 12 Pro Türkiye’de ön siparişe açıldı

Yerli solunum cihazı Türkiye’ye 90 milyon dolar kazandırdı

Yerli otomobilin yerlilik oranı açıklandı

PlayStation 5 oyun yükleme süreleri test edildi

Sweden bitter nedir? Faydaları nelerdir?

PARAPHRASING HİZMETİ

Romantik Teknede Nişan Organizasyonu

Büyük Beden Pantolon

Ev Yapımı Domates Salçası Fiyatı İçin Semiz Zeytin

Eve Doktor Hizmeti

4 Eksen CNC Torna – Schnitzer Makine

Siğillerden Kurtulabilirsiniz

Özel Kız Yurtları Ankara

Vakumlu Taşıma Sistemleri İle Pratik Kolaylık

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16