• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Selçuk’un gözbebeği Efes Tarlası Yaşam Köyü açılıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılışını yapacağı Efes Tarlası Yaşam Köyü, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel tarafından tanıtıldı. Başkan Sengel, “Burası bizim gözbebeğimiz. Umuyoruz ki Türkiye iç

Ekonomi 31.05.2021 12:49:59 0
Selçuk’un gözbebeği Efes Tarlası Yaşam Köyü açılıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılışını yapacağı Efes Tarlası Yaşam Köyü, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel tarafından tanıtıldı. Başkan Sengel, “Burası bizim gözbebeğimiz. Umuyoruz ki Türkiye için de örnek olacak. Efes Tarlası Yaşam Köyü, yaşamın doğal akışını alkışlayan bir köy. Bu alkışa herkesi davet ediyoruz” dedi.

Efes Tarlası Yaşam Köyü; doğayla uyumlu üretim ile herkes için sağlıklı, besleyici ve erişilebilir gıdayı mümkün kılmayı, üreticiler ile tüketicileri birbirlerinin gözünün içine bakarak insani bir etkileşimde birbirine bağlamayı, çocukları, doğanın ve yaşamın bilgisiyle donatarak onların sosyal bireyler olmalarını mümkün kılmayı hedefliyor. Aile tarımına sunduğu destek ile Efes Tarlası Yaşam Köyü, geleceğin Türkiye’sinin kentleşme ve kır politikasının temellerini atıyor. Projenin hedefi, sürdürülebilir kentler ve doğayla uyumlu, her yönüyle toplumsal canlılığa erişen köyler oluşturmak. Proje kapsamında gençler, yaşam köyünde edindikleri özgüven ve donanım ile üreten Türkiye’ye güç verecek, kariyer planlaması hizmetiyle yeni işlerine kavuşacak. Yaşam köyü, Selçuk’un yerli ve yabancı misafirlerinin ilk durağı olarak ilçenin kadın ve tarım kimliğini tarih kimliğiyle birleştirecek. Özellikle hafta sonları ağırlayacağı misafirlerin harcamaları ile kent ekonomisine yeni bir kazanç noktası olacak. Yaşam köyünde ayrıca yerel kadın üreticiler ağrılık oluşturacak ve tüm merkez bölümlerinde kadınlar istihdam edilecek. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 2 Haziran’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılışını yapacağı Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü tanıttı. Projenin, Selçuk’un gözbebeği konumunda olduğunu kaydeden Başkan Sengel, “Efes Tarlası Yaşam Köyü, yaşamın doğal akışını alkışlayan bir köy. Bu alkışa herkesi davet ediyoruz” diye konuştu.

“Gelecek toprakta filizlenecek”

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün; özgürlüğü, yaşamı, doğallığı, gıda egemenliğini savunan bir yer olduğunu vurgulayan Başkan Sengel, “Üretici ve tüketicinin, birbirlerinin gözlerinin içine baka baka o gerçekliği ortaya koyabildiği bir yer. Yaşam köyünü Köy Enstitülerinden ilham alarak oluşturduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin fabrika ayarlarına geri dönmesini hedefledik ve o nedenle de çocuklardan başlamak üzere ilk defa tarımla uğraşmak isteyen ya da yetişmiş çiftçilere gerekli ve doğru bilgileri verebileceğimiz bir Toprak Okulu kurduk. Yaşam köyü, kadınları direkt ekonominin içerisine dahil eden bir üretici kadın pazarımızın olduğu, yerel tohumlarımıza ulaşarak kurduğumuz bir yer. Uygulama alanlarının, plantasyonların, seraların olması ve yerel tohumun önemini ortaya çıkarabileceğimiz alanın olması sebebiyle adını ‘Efes Tarlası Yaşam Köyü’ koyduk. Biliyoruz ki; gelecek toprakta filizlenecek ve gelecek toprakta, üretimde olacak” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’ye hitap edecek örnek bir proje”

Projenin sadece Selçuk sınırları içerisinde kalmayacağını kaydeden Başkan Sengel, “Küçük Menderes Havzası’nın tamamına, İzmir’e, Türkiye’ye hitap edecek örnek bir proje olduğunu düşünüyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, köylülere nasıl üretim yapılması gerektiğini göstermemiz ve öğretmemiz gerekiyor. Doğru tarım tekniklerini pratiğe dönüştürmeleri gerekiyor. Çocukların üretim ve toprakla tekrar buluşması gerekiyor. Bu proje bizim için gözbebeği pozisyonunda. Köy Enstitülerinin mevcut eğitim sistemini çok önemsiyoruz. Pratikten uzaklaştıkça da gerçekliği de kaybediyoruz. Efes Tarları Yaşam Köyü, bizim gözbebeğimiz. Umuyoruz ki; Türkiye için de örnek olacak” sözlerine yer verdi.

Çocuklar toprağı tanıyacak, gençler üretmeyi öğrenecek

Efes Tarlası Yaşam Köyü projesi kapsamında çocuklar, alanlarında uzman eğitmenler tarafından sunulacak bilgisel ve deneysel aktarımlarla toprağı daha yakından tanıyacak, kendi seçtikleri tohumların günden güne filizlenip hayata gelişlerine tanık olacak. Tarımsal üretim atölyeleri ile gençler de tarımsal üretimin bilgisini uygulayarak deneyimleyecek, kentteki tarım sektöründe eğitimli iş gücü olarak istihdam edilebilecek. Belediyenin oluşturduğu kariyer planlaması olanakları sayesinde, köylerdeki genç iş gücü ihtiyacı ile buluşan gençlerin, hem sağlıklı bir iş ortamına kavuşması hem de üreten Selçuk’a değer katması hedefleniyor.

Çiftçilerin aile tarımı yaşatılacak

Tohum ve fide temininden ilaç ve gübre kullanımına kadar her aşamada alanlarının uzmanlarıyla çiftçileri buluşturulacak, onların aile tarımını geliştirmeleri sağlanacak. Ayrıca çiftçilerin ürünlerinin zamanında tüketicilere ulaşması desteklenecek. Aile tarımının değişen iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayarak sürdürülmesi için toprak analizi eğitimleri ve uygulamaları da sunulacak. Çiftçiler, doğa ile uyumlu tarım uygulamaları için ürün çeşitliliğini sağlayabilecekleri atölyelerde, tarım alanındaki sivil toplum örgütleriyle buluşturulacak. Ürünlerini doğrudan tüketicilere ulaştırabilmeleri için kentteki kooperatif ile eş güdümlü olarak sezonluk üretim planlaması atölyeleri düzenlenecek.

Üreticilerden halka gıda egemenliği

“Pahalılaşan, sağlıklı olmayan ve besleyiciliğini kaybeden” market gıdalarına karşı, üreticilerin sağlıklı ve besleyici ürünlerini doğrudan halka sunabildikleri ve hem üreticinin hem de tüketicinin kazandığı üretici pazarı süreklileştirilecek.

Toprak Okulu

Toprak Okulu, her yaştan ve her meslekten vatandaşta toprak bilincini ve bilgisini yeşertmeyi amaçlıyor. Çiftçilere sunulacak toprak analizi hizmetiyle üreticiler, hangi tarlasındaki toprağın neye ihtiyacı olduğunu bilecek. Doğayı tahrip eden değil tedavi eden bir üretim, bilimsel verilerle ve teknolojik imkanlarla desteklenecek.

Tohum Merkezi

Tohum Merkezi’nde, geçmişten geleceğe bir tohum köprüsü kurularak atalık tohumlar muhafaza edilecek. Tohumlar, çoğaltarak üreticilere ve geleceğe taşınacak. Türkiye’de ve dünyada bulunan tohum merkezleri ve tohum takas şenlikleriyle süreklileşen canlı bir işbirliği kurularak geniş ve yaygın bir tohum paylaşım ağı oluşturulacak. Tohum Merkezi’nde yenilenen yerel tohumlar, filizlendirilerek küçük üretici çiftçilere ulaştırılıyor. Selçuk’un bitkisel atıklarından elde edilen kompost gübrelerle beslenen fideler, ürüne dönüştüğünde çiftçilerden satın alınacağı garanti edildi. Ayrıca kadınların kooperatifte işledikleri ürünler, Efes Tarlası Bakkalı’nda halka ve misafirlere sunulacak.

Tarım Müzesi ve Köy Enstitüleri Odası

Tarım Müzesi, başta çocuklar olmak üzere tüm vatandaşlara ve misafirlere gıdanın, geçmişten bugüne ve tohumdan sofraya yolculuğunun sunulduğu bir kültür noktası olacak. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nünde geçmişi yâd etmek adına da Köy Enstitüleri Odası oluşturuldu.

Toprak Kütüphanesi ve Tohum Kafe

Toprak Kütüphanesi’nde araştırmacıların, ilgililerin ve çiftçilerin faydalanacağı kitaplar yer alacak. Tohum Kafe ise, hem misafirlerin ilçe ziyaretlerinin ilk durağı hem de yerel ürünlerin doğrudan tüketilerek kazanca dönüştüğü bir girişim olacak. Bu duraklar, Selçuk’ta yeni istihdam alanları sağlayacak.

AFAD "100 Bin Arama Kurtarma Personeli" Hedefiyle Kars'ta Gönüllü Yetiştiriyor

YHT’LERLE DÜNYA’NIN ETRAFINDA 2003 TUR!

BAKAN TEKİN'DEN "19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI" MESAJI

“NARKOÇELİK-17” Operasyonlarında 1 Ton 23 Kilogram Metamfetamin Ele Geçirildi

Jandarma Geleceğin Mucitlerini Yalnız Bırakmadı

ILISU BARAJI, 4 YILDIR ÜLKEYİ AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR

BAKAN TEKİN, "ORİJİNAL ATATÜRK PORTRESİ SERGİSİ"NİN AÇILIŞINA KATILDI

Sibergöz-39 Operasyonlarında 74 Şüpheli Yakalandı

Adana Merkezli 4 İlde Düzenlenen AYAR-3 Operasyonunda 50 Milyon TL Değerinde Sahte Altın Ele Geçirildi

OSMANİYE’YE HIZLI TREN GELECEK

GENÇLİK BAYRAMI’NDA TRENLER ÜCRETSİZ

GENÇLİK BAYRAMI’NDA TRENLER ÜCRETSİZ

ÖĞRETMENLER, YAZ DÖNEMİ MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMINA İSTEDİKLERİ İLLERDE KATILABİLECEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş: “Toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık"

ADALET BAKANI TUNÇ, SAKARYA'DA "3. İŞ HUKUKU DEĞERLENDİRME SEMPOZYUMU"NA KATILDI

BAKAN YUSUF TEKİN, İL VE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

ÇİFTÇİLERE 72,5 MİLYON LİRALIK TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMA BAŞVURU DUYURUSU YAYIMLANDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi"nde Konuştu

Bakan Işıkhan, Sosyal Güvenlik Buluşması Programı’na Katıldı

Bakanımız Göktaş Türk Devletleri Teşkilatı 1. Sosyal Politika Bakanlar Toplantısı Kapanış Töreni'nde Konuştu:

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN: “YENİ BİR TARIM VE KIRSAL KALKINMA SÜRECİ BAŞLATIYORUZ"

“GELECEĞE NEFES” TÜRKİYE’NİN GURURU OLDU

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI SONUÇLARI AÇIKLANDI

BAKAN TEKİN, GÜRCİSTAN EĞİTİM BAKANI AMİLAKHVARİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Bakanımız Göktaş, Türk Devletleri Teşkilatı 1'nci Sosyal Politika Bakanlar Toplantısı, “Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı”na Katıldı

77 İlde MERCEK-19 Operasyonlarında 1.877 Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Gürcistan Başbakanı Kobakhidze’nin Resmi Kabul Töreni’ne İştirak Etti

SIRBİSTANLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ, MEB'İ ZİYARET ETTİ

BAKAN TEKİN, DÜNYA ENGELLİLER HAFTASI'NDA ÖZEL ÖĞRENCİLERİ ZİYARET ETTİ

Yükleniyor

 Uludağ'da kaybolan dağcı 7 saatlik çalışma ile bulundu

'Tosuncuk' için Kiev'de aranıyor ilanı! Ödül 350 bin dolar

Türkiye'den ülkesine dönen Suriyeli sayısı açıklandı

Kayıp olan adamın 7 evlilik yapan eşi hakkında tüyler ürperten iddia

Hac kayıtları başlıyor

Pençe-3 Harekatı’nda 1 asker şehit düştü

Bir ülke daha Türkiye’ye vizeyi kaldırdı

2 bin 330 kişi gönüllü askerlik için başvurdu!

Son gün yarın! 700 personel alınacak

Münbiç'te 1 şehit, 8 yaralı!

Balkondan bakan kişi 5 aylık bebeğin üzerine düştü: 2 ölü

 ABD’de Trump destekçilerinin Kongre binası baskını: 4 ölü, 52 gözaltı

Covid-19 aşısını olduktan 2 saat sonra hayatını kaybetti

Covid-19 hastalarını öldüren doktorun hastanesinde Türk hastada hayatını kaybetmiş

Hindistan’da inşaat halindeki fabrikanın duvarı çöktü: 6 ölü, 10 yaralı

Fiyatıyla dudak uçuklatan çini

Pakistan'da 5 katlı bina çöktü: 1 ölü, 10 yaralı

Rusya’da askeri helikopter düştü: 4 ölü

Almanya’da cami kapısına domuz kafası asıldı

Irak’ta ekmek fırınında yangın: 4 ölü

Serbest piyasada altın fiyatları

Selçuk’un gözbebeği Efes Tarlası Yaşam Köyü açılıyor

Süt üreticisi, sanayicisi ve yem üreticisi Süt Zirvesi’nde buluşuyor

TVHB Başkanı Eroğlu: “Destekler sadece üreticiye belli miktardaki paralar şeklinde dağıtılmamalı, ekonomik analiz yapılmalı”

Bakan Elvan: “İlk çeyrekteki yüzde 7’lik büyümenin yüzde 56’sı net dış talep ve yatırımlardan geldi”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Yüzde 7 büyüme memnuniyet verici, hizmetler sektörüne destek sürmeli”

OYAK Yatırım’ın halka arzı onaylandı

Bakan Muş: “Ülkemiz 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: "İhracatımız, büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Ülkemiz 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü."

Kendine özgü aroması ve rengiyle ünlü Buldan çileğinde hasat başladı

WhatsApp'tan geri adım! Gizlilik sözleşmesi ertelendi

 Whatsapp’ın durumu diğer uygulamalara da ders olmalı

WhatsApp, kullanıcılarını kaybediyor

2020’nin en çok indirilen sosyal medya uygulamaları belli oldu

Bayraktar Mini İHA, daha gelişmiş haliyle geri döndü

Samsung üçe katlanan telefon geliştirecek

İPhone 12 ve iPhone 12 Pro Türkiye’de ön siparişe açıldı

Yerli solunum cihazı Türkiye’ye 90 milyon dolar kazandırdı

Yerli otomobilin yerlilik oranı açıklandı

PlayStation 5 oyun yükleme süreleri test edildi

Sweden bitter nedir? Faydaları nelerdir?

PARAPHRASING HİZMETİ

Romantik Teknede Nişan Organizasyonu

Büyük Beden Pantolon

Ev Yapımı Domates Salçası Fiyatı İçin Semiz Zeytin

Eve Doktor Hizmeti

4 Eksen CNC Torna – Schnitzer Makine

Siğillerden Kurtulabilirsiniz

Özel Kız Yurtları Ankara

Vakumlu Taşıma Sistemleri İle Pratik Kolaylık

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16